Voorkom burnouts door Corona

De coronacrisis zorgt er onder meer voor dat mensen zich zorgen maken over hun baan, geldzorgen krijgen en tegelijkertijd met een andere thuissituatie te maken krijgen. Burnouts zorgen voor veel persoonlijk leed en kosten bedrijven tienduizenden euro’s per werknemer. Het is belangrijk om in actie te komen en zo corona-burnouts te voorkomen.

De cijfers

Een werknemer met een burnout kost een werkgever gemiddeld 250 euro per dag, exclusief vervangingskosten en productieverlies. De maatschappelijke, jaarlijkse kosten van verzuim door stress wordt geschat op 2,8 miljard euro. Als je daarbij het persoonlijk leed bij optelt: iemand verliest alle energie en plezier in het werk en in het leven. En dat leed is niet in geld uit te drukken.

De oorzaak van een burnout is uiteindelijk meestal een combinatie van werk en privé. Hoge werkdruk, een conflict met een collega of een slechte werksfeer….En dat dan gecombineerd met relatieproblemen, een scheiding of een verhuizing. Voordat je het weet, gaat het mis.

Het is te verwachten dat het aantal burnouts tijdens de coronacrisis flink stijgen. Burnouts zorgen voor veel persoonlijk leed en kosten bedrijven tienduizenden euro’s per werknemer. Irene Bex, expert op het gebied van stress- en burnoutinterventies deelt vijf  adviezen om coronaburn-outs te voorkomen.

1. Voorkom ‘blurring’

Bij thuiswerken bestaat het gevaar dat ‘blurring’ heet. De grens tussen werk en privé vervaagt dan waardoor werk en privé dan niet meer goed gescheiden zijn. Privé verliest dan de functie van rust en herstel. Het continue ‘aanstaan’ zorgt ervoor dat iemand geen afstand krijgt van (de zorgen over) het werk. Het hoofd blijft alert en het lijf blijft stresshormonen produceren en zowel het hoofd als lijf kunnen dan de nachtrust verstoren.

Help jouw collega’s bij het voorkomen van blurring. Door afspraken te maken over b.v. ’s avonds elkaar te mailen en ’s avonds door te werken. Blurring is te voorkomen door scherp de grens te trekken wanneer en waar iemand werkt.

2. Geef vertrouwen, laat targets los

Managers en werkgevers die burnouts willen voorkomen, doen er goed aan om targets los te laten en vertrouwen te geven. Mensen willen van nature een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij en aan hun werk en hebben daar vaak geen targets voor nodig. Vertrouwen geven gebeurt wanneer onderlinge competitie plaatsmaakt voor een positieve benadering. Het vermindert de stress in een team en vergroot de kans op het gewenste (bedrijfs)resultaat.

3. Simuleer reistijd

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het immuunsysteem snel vooruitgaat bij 20 minuten aaneengesloten bewegen per dag. Stimuleer thuiswerkende werknemers elke dag om zo’n 20 minuten te wandelen aan het begin van de werkdag (‘naar kantoor’) en als het kan ook aan het einde van een werkdag (‘naar huis’). Hiermee simuleren ze reistijd. Ook ontstaat er een organische scheiding tussen privé en werk, wat het stressniveau ook goed doet.

4. Bied actief hulp aan

Ongeveer 3 op de 4 mensen met een burnout ziet die burnout zelf niet aankomen. Hun omgeving ziet het meestal wel aankomen. Moedig daarom collega’s aan om aan de bel te trekken als ze merken dat een collega chaotischer wordt, slechter kan relativeren of een korter lontje heeft. Monitor en grijp in waar nodig, door actief hulp aan te bieden.

5. Streef naar een match

Stel jezelf de vraag of medewerkers het werk doen dat bij ze past en waar ze energie van krijgen. Is er een match tussen taken en talent? Wordt iedereen, met diens talenten en beperkingen, geaccepteerd en gezien? Een balans tussen geven hoeft niet louter financieel te zijn: is er genoeg ruimte voor erkenning en waardering, mensen worden graag gezien en gehoord.

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.