5 Tips voor optimale rust
Regelmatig ontspannen en rust te nemen is goed voor jouw gezondheid en jouw prestaties. Wees een voorbeeld voor jouw medewerkers!
Even stoppen met hollen….
We leven in een snelle wereld. De maatschappij staat 24 uur aan. Met het hele dag online zijn en het continu krijgen van meldingen via onze telefoons, staan ook wij 24 uur aan. Door deze snelheid vergeten we vaak onszelf. We gaan maar door en door en merken amper op hoe het eigenlijk echt met onszelf gaat. Dat is jammer. Door meer stil te staan bij jezelf voorkom je allerlei ongemakken of nog erger ziektes. En natuurlijk, ik weet ook wel dat we niet alles in de hand hebben, dat je ondanks je gezonde levensstijl toch ziek kunt worden. Dat klopt, maar toch is het zo, dat door regelmatig bij jezelf stil te staan je sneller actie kunt ondernemen om erger te voorkomen. In de meeste gevallen dan…
Wat erbij helpt is regelmatig rust in de bouwen. De boog kan immers ook niet altijd gespannen staan. Dit helpt je in het opmerken hoe het met jezelf gaat. Én je blijft meer in balans en je werkt effectiever, door ook eens stil te staan in plaats van de hele dag te hollen. Misschien pas je één of meer tips al toe. Dat is helemaal goed. Kijk dan of er nog tips bij staan waar je nog niet aan gedacht had en hoe je deze in kunt passen in je dag of week.
Tip 1 | Leg je (werk)telefoon weg
Je kent het wel, je hebt de hele dag je telefoon op zak (of in je hand 😊). De verschillende apps die erop staan geven een melding als er iets nieuws te melden is. Je hoort een pingel als er een mail of een whatsapp binnenkomt. Het gaat de hele dag door. Als je hier gevoelig voor bent, en dat zijn de meeste mensen, pak je steeds jouw telefoon erbij om te kijken wat de melding is. Het is ons ingebouwde reflex dat we willen reageren op signalen. Het zijn een soort ‘digitale suikers’. Je blijft hierdoor ‘aan’ staan. Je brein wordt continu geprikkeld. Rust is echter noodzakelijk voor ontwikkeling of concentratie. Daarom is het goed eens een telefoonpauze in te lassen. Doe dit regelmatig. In het begin voelt dit ongemakkelijk of niet compleet, maar naarmate je er meer aan gewend bent, merk je hoe waardevol dit is!
Leg dus iedere dag een vast moment je (werk)telefoon weg. Leg hem het liefst in een andere ruimte of in ieder geval zo dat je niet de neiging hebt hem alsnog te pakken en ‘even’ te kijken. De lengte mag je zelf bepalen, als het maar minimaal een half uur is. Vul die tijd niet op, maar ga in die tijd even op je gemak een kopje thee, koffie of wat dan ook drinken. Lekker op een stoel of bank, eventueel waar je naar buiten kunt kijken, of nog beter, ga lekker naar buiten de natuur in. Dit kan niet altijd bij iedereen. Gewoon op een stoel zitten en met je aandacht alleen bij het kopje wat je in de hand hebt, is ook goed. Breng je aandacht naar je zintuigen. Voel hoe koud of warm dat kopje is. Voel hoe je erbij zit, zit er ergens een spanning? Voel hoe het drinken in je mond komt en volg het door je slokdarm richting je maag. Kijk hoever je komt.
Tip 2 | Doe alles langzamer…..
Probeer eens te vertragen. Dit hoeft niet de hele dag. Het gaat erom dat je met regelmaat even rustiger aan doet. Bijvoorbeeld als je gaat wandelen, wandel je langzamer dan je misschien anders zou doen. Wees je bewust van je omgeving en neem alles echt in je op. Zorg dat je niet steeds een stap voor bent. Vooral in je hoofd zijn de meeste van ons vaak al verder dan ze werkelijk zijn. Je hebt misschien een doel in je hoofd en dan ‘ren’ je daarop af. Of je denkt na over dingen die er ook nog gedaan moeten worden. Laat dit los. Leg de focus op je zintuigen en neem in je op wat je om je heen ziet en doe daar verder niets mee dan alleen waarnemen.
Uiteindelijk kun je alles een stapje langzamer doen: eten, drinken, huishouden, tandenpoetsen, eten koken, douchen. Het gaat er vooral om dat je bewust ervaart wat je doet. Ben er met je volledige aandacht bij en focus niet op wat geweest is of wat nog gaat komen. Of zet je favoriete muziek erbij aan…. dat ontspant ook!
Tip 3 | Ga van ‘moeten’ naar ‘willen’
We kunnen steeds bezig zijn met wat er allemaal nog moet gebeuren. Klopt dit eigenlijk wel? Moet dit ook echt gebeuren? Vaak is dit niet het geval, maar leggen we onszelf dingen op. En daarbij; sta maar eens stil wat het met je doet als je vindt dat er iets MOET gebeuren. Wat voor gevoel geeft dit je? Vaak krijg je een opgejaagd gevoel of een bepaalde druk of spanning in je lichaam als iets MOET gebeuren. Op het moment dat je van het woord ‘moeten’ ‘mogen’ maakt, voelt het al anders. Dan is die druk weg.
Je kunt hier ook het woord ‘willen’ gebruiken, want dan voelt het ook anders. Als je ‘moeten’ vervangt door ‘willen’, ga je het dan nog steeds doen? Nee? Blijkbaar was het dan toch niet zo noodzakelijk en belangrijk als je dacht. Als je iets ‘wil’ doen, voelt dat al meteen anders dan als je het ‘moet’ doen. Want uiteindelijk is het toch zo dat je de dingen die je doet met een bepaalde reden doet. Je wil graag een schone kamer, daarom ga je poetsen. Je wil een betere conditie, daarom ga je sporten. Ga zo maar door. Voel maar eens het verschil wanneer je het zo aanpakt.
Tip 4 | Doe regelmatig iets wat je ECHT graag doet
Eerst nog even alles wat ‘moet’ en dan ga ik… herkenbaar? Hoe vaak doe jij de dingen die je echt graag doet? Door regelmatig te doen wat je leuk vindt help jezelf om tot rust te komen. Met regelmatig bedoel ik minstens één keer in de week. Vaker mag natuurlijk ook. Je kunt hierbij denken aan een hobby, al kan het ook simpel een lekker warm (bubbel)bad nemen zijn. Het maakt niet uit wat je kiest, als het maar iets is wat jij echt graag doet. Het kan gewoon thuis iets zijn, of buiten de deur. Misschien is het ook nodig dat je dit alleen doet. Of misschien is het voor jou pas compleet als er iemand mee doet.
Kijk voor jezelf wat jij graag doet en wat de ideale omstandigheden zijn en zorg dat je dit ook inplant. Want alleen bedenken, daar hebben we niets aan. Als je letterlijk plant, dan gebeurt het ook!
Tip 5 | Lever een flinke inspanning
Dit klinkt misschien vreemd, want bevenstaande tips zijn om tot rust te komen. Toch kan een flinke inspanning hieraan bijdragen. Spanningen kunnen het lichaam verlaten en je blaast even lekker stoom af. Even flink sjouwwerk doen, lekker intensief sporten of ravotten met de kinderen, zorgt ervoor dat je je (overtollige) energie kwijt kan. Deze kan er namelijk voor zorgen dat je onrust voelt. Door op zo’n moment even flinke inspanning te leveren, voel je je vervolgens voldaan en rustig. Kijk voor jezelf wat voor jou de fijnste manier is, of wat het beste bij je past. Dit mag ook iedere keer iets anders zijn. Als het maar dingen zijn die JIJ wilt doen!
Perex
Voor Gezonder Werken
GezonderWerkenmail
Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.