Is er een relatie tussen een gezonde leefstijl en dementie?

Het is nog niet bekend hoe dementie voorkomen kan worden, maar de kans op dementie is wel te verkleinen door een aantal risicofactoren te vermijden.

Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl kan 40% van de dementiegevallen voorkomen of uitstellen. Daarnaast krijgen mensen die de belangrijkste risicofactoren vermijden zo’n 5 jaar later dementie. Wat betekend dat de kwaliteit van leven gedurende een langere tijd hoger zal zijn. Maar hoe zit dit? Wij leggen je het uit.

Er zijn verschillende risicofactoren die van invloed zijn op het krijgen van dementie. Hieronder zullen wij er een aantal uitlichten.

Slecht slapen
Slecht slapen is een risicofactor om op latere leeftijd slecht te slapen. Wanneer je goed of/ normaal slaapt is er namelijk een afname in het alzheimereiwit. Wanneer je bijvoorbeeld de hele nacht wakker bent, is er geen afname van het alzheimereiwit en zelfs een lichte toename van de hoeveelheid van dit eiwit. Nu is het echt niet dat wanneer je één nacht slecht hebt geslapen dat je kans op dementie vergroot is. Je moet echt maanden tot jarenlang slecht slapen om een verhoogd risico op dementie te hebben.

Roken
Wanneer je rookt is de kans op dementie met 45% vergroot. De kans op dementie neemt snel toe na het 70ste levensjaar. Een kwart van de rokers haalt deze leeftijd helaas niet door overlijden door bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of kanker. Rokers die na hun 65e door blijven roken, hebben zelfs zo’n 50% meer kans op dementie. Stoppen met roken loont altijd! Voor meer informatie over stoppen met roken kun je kijken op www.ikstopnu.nl .

Overgewicht
Het is belangrijk om op gezond gewicht te blijven. Overgewicht en obesitas verhogen namelijk het risico op dementie. Dit kan bereikt worden door gezond te eten en voldoende te bewegen. Voldoende bewegen is ook een belangrijke factor. Elke vorm van bewegen is mooi meegenomen, ook al kun je niet veel. Alle vormen van bewegen dagen je hersenen uit. Dit komt doordat inspanning het hart sneller laat kloppen en dat zorgt weer voor een betere doorbloeding van de hersenen. Hier zit dan ook het effect van bewegen. Kies een activiteit die leuk is, die dichtbij is en die je iedere dag zou kunnen doen.

Drink niet te veel alcohol
Alcohol drinken is niet goed voor je. Het verhoogd de kans op verschillende ziekten waaronder ook dementie. Meer dan één glas per dag heeft al negatieve gezondheidseffecten. Daarnaast kan alcohol ook hersenschade en verlies van de hersenmassa veroorzaken die niet meer te herstellen zijn.

Blijf nieuwsgierig
Houd je hersenen actief, zo kun je de symptomen van dementie beter opvangen. Blijf dus je hersenen prikkelen door nieuwsgierig te blijven, dingen te blijven uitzoeken en te blijven leren. Afwisseling is hierbij goed; bijvoorbeeld niet iedere dag woordzoekers maken, maar neem ook eens een sudoku of een kruiswoordpuzzel. Daarnaast is het advies om te blijven ondernemen en sociaal contact te blijven opzoeken.

Conclusie
Er zijn dus verschillende factoren waar je zelf invloed op hebt en waarmee je de kans op dementie kan verkleinen of kan vertragen.

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.