Wat doen een chauffeur en een kantoormedewerker waar het menselijk lichaam eigenlijk niet voor gebouwd is?
Zitten! Juist ja. En vaak langdurig zitten! Maar laat het menselijk lichaam daar nu net niet voor gebouwd zijn. Het lichaam gaat vroeg of laat protesteren. Voor een kantoormedewerker is het vaak nog wat makkelijker om tussendoor even op te staan dan voor een chauffeur.
Langdurig zitten is niet goed voor ons lichaam, want naast de hoge druk op de tussenwervelschijven is het de inactiviteit van het lichaam wat het zo slecht maakt.
Wanneer je zit gebruik je slechts 1/3 van jouw energie dan wanneer je (stil)staat.
en…..
Wanneer je zit is de belasting op jouw tussenwervels 40 % hoger dan wanneer je staat.
Dan beweeg je na het werken toch wat extra, zou je zeggen? Bewegen is natuurlijk altijd goed. Maar het te lang zitten achter elkaar kan niet worden verholpen met extra beweging nadien. Het is noodzakelijk om het lange zitten tussentijds te onderbreken. Het is goed voor je rug om af en toe even anders te zitten en om tussendoor af en toe te rekken en te strekken. Tijdens jouw pauze is het raadzaam om niet weer te gaan zitten, maar om ook in beweging te komen.
Bij chauffeurs komen veel rug-, nek- en schouderklachten voor. Veel van deze klachten zijn vaak eenvoudig te voorkomen. Denk aan de zitwerkhouding. De instelling van de stoel het stuur en de spiegels.
Eenvoudige dingen zoals niet op jouw portemonnee zitten, zijn belangrijk wanneer je langdurig zit. Je gaat dan scheef zitten en zo ontstaat dan een scheefstand van jouw wervelkolom en een verhoogde druk op jouw tussenwervelschijven.
De moderne chauffeursstoelen hebben een instelbare zithoogte, zithoek, rugleuning en een lendensteun. Ook zijn de meeste stoelen in trucks uitgevoerd met luchtvering en automatische gewichtsinstelling.
Ook op de meest geavanceerde stoel kun je heel ongezond zitten…..
Check je zithouding! Controleer regelmatig of jij nog goed zit.
- Bovenbenen iets boven horizontaal.
De hoek tussen je boven- en onderbenen ligt tussen de 95 en 120 graden. - Voeten kunnen goed bij de pendalen.
Verplaats jouw stoel van voor naar achter om dit in te stellen. - Je bovenbenen worden voldoende ondersteund door jouw stoel.
Wanneer jouw stoel te laag staat, krijg je te weinig ondersteuning. Staat jouw stoel te hoog, dan heb je kans op afknelling van je bloedvaten en zenuwen. Zeker wanneer jij langdurig zit. - Zorg ervoor dat tussen de voorkant van de stoel en jouw onderbenen een vlakke hand tot een vuist past.
De zitting van de stoel kun je vaak instellen. Dit voorkomt afknelling van jouw van jouw bloedvaten en zenuwen. - Stel jouw rugleuning goed in.
Tussen de zitting en de rugleuning van de stoel is een hoek tussen de 95 en 115 graden. - De lendensteun zit op broekriemhoogte en vult de holte in jouw onderrug op.
Te veel lendensteun is niet goed, dan drukt deze je uit de stoel. - Je schouders zijn ontspannen.
Wanneer het stuur te hoog staat kunnen jouw schouders niet ontspannen. - Je kunt schakelen en sturen zonder dat je los komt van de stoel.
Stel jouw stuur zo in dat jouw handen ontspannen op het stuur kunnen liggen, zonder dat je de ondersteuning van de stoel verliest.
Dus…. langdurig zitten is niet goed voor ons lichaam, beweeg regelmatig tussendoor én in jouw pauze. En check jouw zithouding regelmatig. En dan nog twee laatste tips voor het uitstappen.
Uitstappen
Tip 1: Niet uit de cabine springen. Het opvangen van deze schokbelasting is een hele klus voor een lichaam dat lang heeft stil gezeten op de stoel.
Tip 2: Gebruik de uitstapknop bij het uitstappen en de geleidestanden, niet het stuur. Schuif niet over jouw stoel naar buiten. Wanneer je dat veelvuldig doet zal de stoel aan één kant veel meer afslijten. Daardoor is de kans dat je niet meer recht op jouw stoel kunt zitten en je zo klachten ontwikkelt.
Perex
Voor Gezonder Werken
GezonderWerkenmail
Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.