Is het moeilijk om gezonder te gaan werken?

Nee, maar je moet weten hoe. En je hoeft niet naar de sportschool te gaan om je in het zweet te werken. Al kunnen een paar zweetdruppels geen kwaad, het is niet noodzakelijk om gezond te blijven. 

Zorg er gewoon voor dat je genoeg beweegt

Een richtlijn is 150 minuten matig intensief bewegen per week, zoals de Gezondheidsraad adviseert. Dat is veel makkelijker vol te houden én in te passen in je leven.
150 minuten per week komt neer op dertig minuten per werkdag. Dat haal je makkelijker dan je denkt. Het hoeft namelijk niet aan één stuk te zijn: je kunt het onderverdelen in drie keer tien minuten. Ideaal om de negatieve effecten van langdurig zitten tegen te gaan. Ga in de pauze bijvoorbeeld tien minuten lopen en na je werk nog eens. Dan hoef je nog maar tien minuten gedurende de rest van de dag. Meer tips vind je hier

Zet je lichaam eens vaker ‘aan’

Wat daarbij belangrijk is, is dat je hartslag omhoog gaat, een hogere hartslag is goed voor de doorbloeding. Wanneer je tijdens een wandeling je tempo verhoogd, of loopt met tempowisselingen, versnellen tussen lantarenpalen of een aantal minuten, breng je die doorbloeding op gang. Jouw spieren moeten dan harder werken, hebben meer zuurstof nodig, jouw hart moet dan harder pompen.
Lopen in een stevig tempo is trouwens zeker niet de enige manier om dat te bereiken. “Het kan ook door traplopen, fietsen of tuinieren.

Zo doe je krachttraining zonder sportschool

Wat ook belangrijk is voor de gezondheid: krachttraining. Vooral wanneer we ouder worden. Rond ons vijftigste levensjaar neemt de spiermassa namelijk af. En dat is onvoordelig voor onder andere de suikerhuishouding.
Gelukkig hoeven we ook voor krachttraining niet per se naar de sportschool. Spierversterkende oefeningen kun je heel makkelijk doen met behulp van je eigen lichaamsgewicht, bijvoorbeeld door middel van push-ups en squats.

Maar ook werk ín en rond het huis, het huishouden, maak elke keer een squat als je kleding uit het wasmachine haalt, traplopen, leg geen was op de trap maar breng het elke keer naar boven en je boodschappenmandje tillen in plaats van achter je aan slepen, zijn goede manieren om je spieren te versterken. Probeer er een gewoonte van te maken.

Nog meer beweegtips

Schoonmaken, tuinieren, opruimen, de boodschappen uit de auto tillen… Het zijn allemaal makkelijk in te passen manieren om meer te bewegen.

Ga lopen tijdens het telefoneren, neem de fiets naar je werk, of parkeer je auto een paar straten verderop om het laatste stuk te lopen. Stap een halte te vroeg uit als je met de bus gaat. Moet je op de bus of trein wachten, loop dan heen en weer of til je tas een paar keer op. Neem altijd de trap en doe een balansoefening op één been tijdens het poetsen van je tanden. Wil je beenspieren versterken, maak dan een wallsit tijdens het tandenpoetsen.

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.