De gevolgen van langdurig zitten

De hele dag stil zitten is voor veel mensen best normaal. We gaan zittend in de auto naar het werk, zitten achter ons bureau, vervolgens weer zittend in de auto naar huis en daarna weer eens lekker zitten op de bank. De afgelopen jaren zijn de klachten door het langdurig stilzitten steeds erger geworden.

Zitten, het lijkt niet belastend om te doen, maar dat is het wel.

Een goede zithouding, een goede stoel, de stoel op de juiste manier instellen en gebruiken. Belangrijk! Bij het zitten is de druk op je tussenwervelschijf nou eenmaal hoog en als je niet goed zit vergroot die druk snel. Maar ook de opbouw van het bovenste gedeelte van je rug, je nek en je hoofd en de invloed hiervan op jouw spieren rondom je nek en schouders. En met een beetje pech krijg je dan ook nog last van je armen of handen. Gelukkig is er over goed zitten veel te leren!

Nederlanders ervaren meer klachten

De hele dag stil zitten is voor veel mensen best normaal. We gaan zittend in de auto naar het werk, zitten achter ons bureau, vervolgens weer zittend in de auto naar huis en daarna weer eens lekker zitten op de bank. De afgelopen jaren zijn de klachten door het langdurig stilzitten steeds erger geworden. Er zijn machines die bijna al het lichamelijke werk vervangen en er werken veel mensen op een kantoor achter een bureau. Meer dan 8 uur zitten per dag brengt al snel veel ernstige gevolgen met zich mee. Helaas is dit bij de meeste mensen wel het geval. Nederlanders zitten zelfs het meest van alle Europeanen.

Negatieve effecten

Door langdurig stil zitten kunnen er veel negatieve effecten op de gezondheid ontstaan. Onze bloedcirculatie neemt af, stofwisseling vertraagt en druk op spieren neemt toe. Veel voorkomende klachten op korte termijn zijn: nek- en rugklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Op lange termijn komen er problemen voor als diabetes, hartziekten en vaatziekten.

Belangrijk

Kom in beweging. Het is dus belangrijk om jouw lichaam regelmatig ‘aan’ te zetten. Gebruik je beenspieren door te staan of te lopen. Deze grote spiergroep zorgt ervoor dat je bloedcirculatie weer toeneemt en dus ook je stofwisseling. Natuurlijk is het goed om aan het eind van een dag te gaan sporten, maar het is belangrijker om het langdurige zitten te onderbreken.

Het is eigenlijk net als met het poetsen van je tanden, aan het eind van de week één keer goed en extra lang poetsen is wel goed, maar voorkomt niet de schade aan je tanden. Het is belangrijk om regelmatig je tanden te poetsen, dat hoeft niet extra lang om schade te voorkomen. Zo is het ook met langdurig zitten. Regelmatig bewegen. Iedere 30 minuten even opstaan. Doen dus. Zelf opstaan en vaker drinken halen zodat je ook vaker op moet staan om een toilet te bezoeken.

Perex

Voor Gezonder Werken

Neem contact op

Wil je werken aan het duurzaam inzetbaar houden van jouw medewerkers? Wil je onderzoeken wat wij voor jouw medewerkers kunnen betekenen? Of wil je gewoon even sparren?  We zorgen ervoor dat jouw medewerkers weer goed mee kunnen draaien in het team en optimaal kunnen presteren. Lees meer over onze Vitaliteitsprogramma’s.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.