Tevreden medewerkers

Groeien als leidinggevende, het kan en het mag. Je hoeft niet alles al te weten als je begint en zelfs met jarenlange ervaring, ligt er genoeg kans voor verbetering. Jouw team – en het bedrijf – naar een hoger niveau tillen, méér uit je mensen halen, de regie delen en samen groeien: dat is waar MenS | Durf te groeien een positieve bijdrage aan wil leveren.

Samenwerkingspartner

Perex werkt samen met Marc Spruit aan teamontwikkeling en leiderschapstrajecten. In dit interview vertelt Marc over zijn drive en passie.

Daar vind ik wat van

Marc Spruit heeft jarenlang ervaring als leidinggevende. Na tien jaar leidinggeven in loondienst bij twee financiële dienstverleners ging hij in 2014 verder in interim-opdrachten.  “In al die jaren leidinggeven zag ik op veel verschillende plekken hoe het leidinggeven werd ingevuld of juist niet werd ingevuld. Er kwamen er heel wat modellen, werkwijzen en valkuilen voorbij. Vaak moest je je als leidinggevende schikken in gevestigde manieren van werken of aan wat je werd opgelegd van hogerhand. Daar vond ik altijd wel wat van. Ik zag wat en hoe het beter kon en besloot daar mijn werk van te maken.” Marc specialiseerde zich als coach en ‘sparring partner’ voor leidinggevenden.

Vragen om tot ontwikkeling te komen

“De belangrijkste vragen die ik stel zijn: Hoe kun je meer uit je team halen? Welke kwaliteiten heb je en hoe kun je die benutten om je mensen nog beter te laten functioneren? Welke kwaliteiten zijn er aanwezig in je team? Maak je daar voldoende gebruik van? Naast die mensgerichte vragen gaat het ook om de hele praktische kant van het leidinggeven. Daar horen vragen bij als: Hoe heb je de processen ingericht? Welke verbeterslagen zijn daarin nog mogelijk? Hoe is je capaciteits- en productiemanagement ingericht? Hoe is de periodieke dialoog (dagelijks, wekelijks, maandelijks) in je team ingericht? Hoeveel en hoe wordt aandacht besteed aan kwaliteit, productiviteit, planning, doelstellingen, teamontwikkeling en individuele ontwikkeling? Een heleboel vragen dus om er achter te komen hoe het team draait en waar de grootste groei-winst kan worden gehaald.”

Blijvende verbetering door groei

Door elke dag aandacht te besteden aan verbetering, zorg je voor blijvende groei. “Dat geldt natuurlijk voor je eigen ontwikkeling als mens maar kun je net zo goed vertalen naar de werkvloer. Als leidinggevende vraag je iets van je team maar vraag je je wel eens af of jouw team eigenlijk wel weet wat je van ze vraagt? Betrek je ze in de organisatie of hebben ze het gevoel er alleen voor de productie te zijn? Uit ervaring weet ik dat betrokkenheid de sleutel tot meer of betere productie is. De werknemer die waardering ervaart en zich onderdeel van het proces voelt, toont meer inzet. De onderlinge band wordt groter en de verantwoordelijkheid die men naar elkaar voelt, groeit.”

Van onbewust naar bewust

Marcs opdracht is het om onbewuste handelingen om te zetten naar bewuste acties. “Het is een bekend fenomeen dat mensen snel vervallen in automatisch gedrag. ‘Omdat we het al jaren zo doen’ of ‘mijn voorganger deed het ook zo’. Ik leer leidinggevenden graag dat het ook anders kan, dat je processen eigen mag maken, dat je mág groeien en dat jouw mening of visie telt. Dat geldt niet alleen voor leidinggevenden maar voor álle teamleden. Juist in de samenwerking schuilt de kracht van een bedrijf. Je bent niet voor niets in een leidinggevende functie terecht gekomen; dat past blijkbaar bij je. Dat wilde je! Hoe fijn is het dan als je alles uit die functie kan halen en te zorgen dat je er voldoening van krijgt? Dat doe je niet door een rol te spelen want dan hou je het niet vol en ligt mogelijk een burn-out op de loer.”

Praktisch en direct

De werkwijze van Marc zit ‘m vooral in gesprekken en in praktische hulp om de processen en werkwijzen in het team goed neer te zetten. “Ik observeer, reflecteer, spiegel en geef praktische tips en help als het nodig is ook mee om handen en voeten te geven aan een nieuwe aanpak. Daarbij focus ik op de mens want ‘Mensgericht is Resultaatgericht’. Wanneer mensen zelf bijdragen aan het invoeren van verbeteringen dan werken die beter en langer. Door het samen met de mensen te doen, zijn er bergen te verzetten. Medewerkers die gezien en gehoord worden, laten meer inzet zien en hebben meer plezier in hun werk. Samen met de leidinggevenden probeer ik tot nieuwe inzichten te komen; heel praktisch en heel direct. De gesprekken vinden met regelmatige frequentie, zowel online of offline, plaats; uiteraard ben ik tussentijds ook beschikbaar om te sparren. Soms is even ad hoc een stukje feedback of overleg nodig en dan ben ik er.”

Verandering vanuit jezelf als mens

‘Verandering begint als jij de eerste stap zet’, het kan zo op een tegeltje. “Maar is daarom niet minder waar. Verandering moet vanuit jezelf komen. Jij hebt een vraag, een wens of een opdracht en door hulp te vragen, laat je zien dat je wilt groeien, dat je verandering wilt. Mensen brengen veel tijd door op het werk, het is in het belang van iedereen dat die tijd zo optimaal mogelijk benut wordt. Je hebt het als leidinggevende niet altijd in de hand hóe lang mensen voor je blijven werken maar de tijd dat ze er voor je zijn, kun je maar beter zo aangenaam mogelijk maken voor alle partijen en op alle gebieden. Ik vind het fantastisch dat ik daar een rol in mag spelen.”

‘Verandering begint als jij de eerste stap zet’

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.