Tevreden medewerkers

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers leermogelijkheden, ontwikkelen als persoon en in het werk én voldoende ontwikkeling in de loopbaan de belangrijkste factoren vinden voor tevredenheid. Zo zorg je ervoor dat medewerkers graag bij jouw bedrijf willen blijven werken.

Maar liefst 76% van de Nederlandse medewerker is tevreden over zijn/haar werk. Werkgeluk en dus binding met het bedrijf of organisatie wordt het meest bepaald door de volgende vijf aspecten.

1. Betekenisvol werk 

Wij beschouwen betekenisvol werk als werk dat betekenisvol is in de ogen van de medewerker, ongeacht waar de betekenisvolheid precies vandaan komt. Er is dus geen objectieve maatstaf te geven en anderen (collega’s, werkgever of samenleving) kunnen niet bepalen wat wel of niet betekenisvol voor iemand is. Dit is het krachtige, maar ook het ongrijpbare van betekenisvol werk en werkgeluk.

We onderscheiden drie algemene kenmerken van betekenisvol werk:

  • Iets kunnen betekenen voor de ander(en). Werk is (vaak) betekenisvol als mensen het gevoel hebben dat zij nuttig zijn, vooral als zij het verschil kunnen maken voor een ander.
  • Ruimte geven aan eigen accenten
    Werk is (vaak) betekenisvol als mensen het gevoel hebben dat ze een eigen bijdrage leveren. Het gaat hierbij om het drukken van een eigen stempel, iets te doen of te realiseren op basis van eigen kundigheid en expertise.
  • Bekwaamheden aanspreken
    Werk is (vaak) betekenisvol als mensen het gevoel hebben dat ze goed werk hebben geleverd. Het gaat hierbij om competent en bekwaam zijn en om vakmanschap. Betekenisvol werk is werk waarbij mensen trots zijn op het geleverde werk en het eindresultaat.

2. Ondersteunend management

Bij bedrijven waar duidelijke doelen zijn gesteld, goed wordt gecoacht en regelmatig opbouwende feedback wordt gegeven, groeien medewerkers harder en zijn ze meer tevreden en ervaren meer werkgeluk.

3. Fijne werkomgeving

Een flexibele, ondersteunende en open werkomgeving zorgt voor betrokkenheid bij de medewerkers. Zorg ervoor dat alle medewerkers zich comfortabel en veilig voelen en productief hun werk kunnen doen.

4. De kans om te groeien
Leermogelijkheden om te kunnen ontwikkelen als persoon en op het werk en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling zijn de belangrijkste factoren voor de tevredenheid van de werknemer.

5. Vertrouwen in leiderschap
Het is belangrijk dat alle medewerkers weten wat de visie, missie en doelstellingen zijn, dat ze daar achter staan en ook naar handelen. Door een inspirerende doelstelling die verder gaat dan alleen financiën raken medewerkers meer betrokken en gepassioneerd.

Een keertje sparren?
Wil jij een keertje sparren waar je als organisatie jouw medewerkers nog meer kunt ondersteunen en te zorgen dat je ze kunt blijven binden aan jullie organisatie of bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met jullie mee.

Want……… als jouw medewerkers groeien,
dan groeit het bedrijf vanzelf mee!

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.