Samen kom je van werkStress naar werkPlezier
Maar liefst 1,6 miljoen medewerkers kampt met stress- en burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het TNO. Dit kost een werkgever gemiddeld € 11.000,- per medewerker. En dat komt meestal niet eens door het werk: ruim 80% van de verzuimklachten wordt veroorzaakt door factoren buiten het werk om. Reden genoeg om er in deze week, maar ook de rest van het jaar aandacht aan te besteden.
Wat is nu eigenlijk werkstress?
Werkstress is stress door of in je werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld slechte communicatie, het gevoel hebben niet (meer) op de juiste werkplek te zitten, mentaal en fysiek niet lekker in je vel zitten en te weinig steun uit je omgeving ervaren.
Gezonde en ongezonde werkstress
Een keertje flink moe zijn na een dag hard werken is geen ramp en kan je zelfs een voldaan gevoel geven. Stress is namelijk niet altijd ongezond. Het helpt je om beter te presteren: je bent alert, geconcentreerd en efficiënt.
Als er te veel en langdurig momenten van stress zijn dan gaat het mis. Er is dan niet voldoende tijd om te herstellen en de stress stapelt zich op. Dan is er sprake van ongezonde stress en hoe langer deze duurt hoe meer de veerkracht en de energie van de medewerker afneemt. Het risico van uitval neemt toe en door langdurige stress ligt overspanning en burn-out op de loer. Belangrijk dus om voor jezelf én je collega’s alert te zijn en dit te voorkomen.
Hoe herken je symptomen van stress?
De symptomen van werkstress kunnen zowel mentaal als fysiek zijn en het is belangrijk om ze te herkennen en te begrijpen bij jezelf en jouw collega’s om de juiste stappen te ondernemen voor herstel en verbetering van de situatie. Enkele veelvoorkomende (flight – flight – freeze) symptomen zijn:
Fysieke klachten:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Hoofd-, nek-, schouder-, buik- en rugpijn
- Vaak verkouden of ziek zijn
Mentale klachten:
- Prikkelbaarheid
- Concentratieproblemen
- Veel zelfkritiek
- Communicatieproblemen
- Verlies van motivatie
- Sociale terugtrekking
- Geen plezier en humor meer op de werkvloer
- Niet meer kunnen meebewegen
Hoe langer deze symptomen aanwezig zijn, hoe groter de kans dat dit een negatieve invloed heeft op het welzijn en het functioneren van jou en jouw collega.
Wat kun je doen als je een collega ziet worstelen?
Een collega die te veel op zijn/haar bordje heeft zal waarschijnlijk geen tijd hebben voor een gesprek, omdat deze het gevoel heeft ‘door‘ te MOETEN en al geruime tijd ‘aan’ staat en weinig rustmomenten voor zichzelf inbouwt. Deze hulp kun jij als collega, HR-professional of leidinggevende bieden:
- Wees alert op stress-signalen van collega’s.
- Toon belangstelling en wees geïnteresseerd. Een medewerker die zich gehoord, gezien en begrepen voelt, zal minder stress ervaren.
- Gebruik de LSD-techniek: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
- Benoem wat je ziet en vraag wat de collega nodig heeft.
- Bekijk samen de ‘workload’ en de aanpak van de medewerker en bied hulp aan om te zorgen dat de medewerker op adem kan komen.
Merk je dat de medewerker meer nodig heeft en je wilt voorkomen dat deze ziek wordt en uitvalt, overweeg dan om (externe) begeleiding aan te bieden.
Stressbegeleiding voor de medewerker
Door middel van persoonlijke begeleiding en interventies kunnen onze bedrijfscoaches de medewerkers voorzien van de tools en technieken die nodig zijn om effectief met stress om te gaan. Dit omvat het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht, het leren van stressmanagementtechnieken en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans. Dit kan zowel op locatie als online.
Als een coachtraject niet noodzakelijk is dan kan de medewerker een afspraak maken voor het Mentaal Online Spreekuur of het Coachuur. Lees verder.
Begeleiding leidinggevenden voor het voeren van ‘Het goede gesprek’
Hoe maak je als leidinggevende werkstress bespreekbaar en kun je samen onderzoeken waar de oorzaak zit? Perex werkt met een effectief gespreksmodel en begeleidt leidinggevenden in het voeren van het goede ontwikkelgesprek, zodat jullie collega’s meer werkplezier en vitaliteit ervaren. Hierin komen verschillende aspecten aan bod op het gebied van werk en privé.
Het model wordt vooral ingezet voor preventie, maar kan ook ingezet worden als een medewerker is uitgevallen. Hiermee kun je op een snelle en positieve manier, heel praktisch en oplossingsgericht het gesprek met elkaar aangaan en dingen bespreekbaar maken. Door er acties aan te koppelen werkt het doelgericht en komen medewerkers weer zelf aan het stuur te zitten. Lees verder
Dit kan Perex voor jullie organisatie betekenen
Wij adviseren, ondersteunen en begeleiden bedrijven en organisaties bij de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Dit doen wij voor MKB-bedrijven en organisaties in de Kempen die willen investeren in hun medewerkers, zodat deze fysiek en mentaal lekker in hun vel zitten en optimaal kunnen functioneren. Hierdoor voelen medewerkers meer binding met het bedrijf en gaan ze met plezier en enthousiasme naar het werk. Dit heeft een positief effect op het werkklimaat, de productiviteit, het personeelsverloop én op de kosten van het ziekteverzuim.
Vijf belangrijke redenen om jullie medewerkers gezond en vitaal te houden:
1. Minder verzuim
Vitale medewerkers zijn gezonder en gaan met plezier naar hun werk, of werken met plezier vanuit huis. Om deze redenen zullen ze zich minder snel ziek melden dan iemand die niet lekker in zijn vel zit.
2. Hogere productiviteit
Medewerkers die lekker in hun vel zitten zijn productiever.
3. Beter imago
Een stralende glimlach van een medewerker die vol energie en goede moed naar zijn afspraak gaat, dát is pas goed voor je imago!
4. Meer omzet
Vitale medewerkers halen makkelijker opdrachten binnen en zorgen ervoor dat de beloofde topkwaliteit geleverd wordt.
5. Meer betrokkenheid en minder personeelsverloop
Wanneer medewerkers goed in hun vel zitten zijn ze een stuk positiever en socialer. Dit heeft als gevolg dat vitale mensen beter samenwerken, meer betrokken zijn bij hun omgeving en dus ook de organisatie waar zij voor werken.
Perex
Voor Gezonder Werken