Vitaliteit: de verantwoordelijkheid van de werkgever?

Vitaliteit en gezondheid wordt een steeds belangrijker aspect in ons leven. Ook op het werk komt er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. Dat is een goede ontwikkeling aangezien een stressvolle werksituatie kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen die veel geld kosten. Er zitten dus veel voordelen aan gezonder en vitaler leven en werken, zowel voor de medewerker als de werkgever. Maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor een gezonde en vitale werkvloer?

Wie zijn verantwoordelijkheid is het?
Als je een groep HR-medewerkers vraagt of gezondheid en vitaliteit de verantwoordelijkheid is van de werkgever, krijg je met name terug dat het een combinatie is van de werkgever én de medewerkers. Slechts 25% geeft aan dat het helemaal niet de verantwoordelijkheid is van de werkgever.

Veruit de meeste geven in een reactie aan dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is waarbij de werkgever zorgt voor de juiste omstandigheden om gezond gedrag te vertonen. Het is dus belangrijk dat de wensen en behoeften worden gepeild bij de medewerkers en om in gesprek te blijven. Zo kan de werkgever zorgen voor de juiste omstandigheden, maar de verantwoordelijkheid om hier ook echt iets mee te gaan doen ligt vervolgens bij de medewerker zelf. Concluderend kan er gezegd worden dat de werkgever de persoon is die zorgt voor de juiste omstandigheden, maar dat het de medewerker is die uiteindelijk zelf kiest of hij of zij gezond gedrag gaat vertonen.

Wat kun je als werkgever doen?

Om de juiste omstandigheden te creëren kun je als werkgever verschillende zaken ondernemen. Zo kan er op de volgende drie gebieden al wat gedaan worden om gezond gedrag te stimuleren:

  1. Bewegen – zorg ervoor dat medewerkers die veel en langdurig zitten tijdens hun werkdag voldoende de kans krijgen om te bewegen, want het is goed om het zitten regelmatig te onderbreken. Organiseer de mogelijkheid om te wandelen tijdens de lunch of een vergadering. En wellicht is een sta-zit bureau ook een goede optie voor jouw medewerkers. Voor medewerkers in de productie, die waarschijnlijk voldoende bewegen, geldt dat zij een grotere kans hebben op overbelasting door eenzijdig, herhalend of zwaar werk. Zorg dan voor voldoende kennis op het gebied van een goede werkhouding.
  2. Ontspannen – ontspanning is goed voor de mens. Het is belangrijk om voldoende te ontspannen, zodat er voldoende focus blijft, de werkdruk gemanaged kan worden en de werk-privébalans goed blijft. 15,7% van de medewerkers kamp namelijk met burn-out klachten. Probeer daarom als werkgever ontspanningsmogelijkheden en -activiteiten te faciliteren. Denk hierbij eens aan stilte (werk)plekken, een groene omgeving, maar ook het hebben van voldoende daglicht en frisse lucht is belangrijk.
  3. Eten en drinken – bied je als werkgever een lunch aan of hebben jullie een bedrijfskantine? Probeer dan de gezonde keuze te stimuleren. Dit doe je door bijvoorbeeld met name producten uit de Schijf van Vijf aan te bieden en dit in een 80/20 balans te doen. Dit houdt in dat 80% van de producten een gezonde keuze is. Je kunt de producten zo presenteren dat de medewerker verleid wordt om voor de gezonde keuze te gaan, zet ze dus vooraan en op ooghoogte. Start ook eens met een fruitmand en het faciliteren van koud tapwater.

Voordelen voor de werkgever

Lager verzuim

Eerder noemde wij dat er zowel voor de medewerker als voor de werkgever voordelen zitten aan het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit. Maar wat zijn deze voordelen voor de werkgever? Een van de voordelen is een lager verzuim. 34% van de werknemers geeft als reden voor het verzuim werkdruk of werkstress. Door dit aan te pakken zullen medewerkers gezonder zijn en met meer plezier werken, wat leidt tot dit lagere verzuim.

Meer productiviteit

Daarnaast gaat de productiviteit omhoog omdat medewerkers beter in hun vel zitten en meer energie hebben. Alleen gezonde voeding leidt al tot 20% meer productiviteit. Maar de voordelen zijn niet alleen op het gebied van productiviteit en verzuim.

Positief imago
Ook door de stralende glimlach van je medewerkers die vol energie zitten, zullen er zich verschillende voordelen voordoen. Denk eens aan het imago door al de positieve medewerkers. Of de omzet door de stralende lach van je medewerkers. En deze medewerkers zijn ook nog eens meer betrokken bij het bedrijf en de omgeving omdat ze goed in hun vel zitten.

Conclusie

De zorg voor de gezondheid van medewerkers is voor werkgevers wettelijk niet verplicht. Het is wel een onderdeel van goed werkgeverschap.  En je kunt als werkgever dus verschillende stappen ondernemen om gezondheid en vitaliteit op de werkvloer te stimuleren. Dit heeft voor beide partijen veel voordelen. Maar het belangrijkste is dat je het samen moet doen. Blijf met elkaar in gesprek, vraag je medewerkers waar ze behoefte aan hebben en hoe je ze kunt ondersteunen.

Wij helpen je graag!
Wil je een keertje sparren, wil je weten wat wij voor jullie medewerkers kunnen betekenen, heb je behoefte aan advies of maat of wil je met iemand persoonlijk van gedachten wisselen of vragen stellen? Dat kan, kijk dan bij ons aanbod op de website of neem dan contact op 085 – 222 41 38 of mail naar info@perex.nl

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.