Waarom pauze houden zo belangrijk is

Pauze is geen luxe, pauze is een noodzaak. Wil je productief en creatief werken en ook aan het einde van de dag energiek naar huis gaan? Neem je pauzes dan serieus.

Waarom  zijn pauzes zo belangrijk

Zonder pauze kun je minder goed presteren. Het is een moment om even je lichaam te resetten. Hoe je jouw pauze invult verdient vaak een beetje aandacht.

Het maakt uit wat voor werk je doet, hoe jij jouw lichaam mentaal en fysiek belast, hoe je het beste je pauzes kunt gebruiken.

Heb je veel gezeten…? Gebruik de pauze om in beweging te komen. Heb je lichamelijk zwaar werk gedaan….? Gebruik de pauze om je lichaam even rust te geven. En hoe zit dat met jouw brein? Heeft dat hard moeten werken? Zet je brein dan even uit in de pauze.

In bovenstaand plaatje kun je zien dat we 4 categorieën hebben gemaakt. In welke ‘pauze categorie’ val jij?

Pauze categorieën

Lichaam aan /  Brein aan (lichtgroen)

Breng je pauze niet zittend door, of probeer een groot gedeelte van jouw pauze in beweging te zijn. Doe dit eens samen met collega’s, ga in gesprek, leer elkaar beter kennen, lucht je hart tijdens een korte wandeling of fietstochtje.

Lichaam uit / Brein aan (rood)

Ga in de pauze naar de kantine.
Geef je lichaam even rust, zoek een comfortabele stoel en zet je brein aan door een gesprek met collega’s, het lezen van een krant of tijdschrift, je mobiel of het maken van een puzzel.

Lichaam aan / Brein uit (donkergroen)

Zet je lichaam in beweging, maak in je een pauze een wandeling. Probeer eens te wanderen = gedachteloos wandelen. Natuurlijk moet je de tijd in de gaten houden in jouw pauze, maar tijdens een vast wandelrondje kan ook veel van jouw brein uit.

Lichaam uit / Brein aan (geel)

Zoek een rustige plek zitten of misschien wel even te liggen. Even gedachteloos voor je uit staren of uit het raam staren is een goede manier om jouw pauze door te brengen. Denk ook eens aan een korte ontspanningsoefening.

Tip: Ga naar buiten, ga de natuur in 

Uit verschillende studies blijkt dat een significante vermindering van negatieve gevoelens en stijging van een positieve stemming en een beter herstel te zijn als je meer tijd doorbrengt in de natuur.

Tijd doorbrengen in de natuur verlaagt de hartslag en spierspanningen binnen een aantal minuten. Dus ga naar buiten en kijk om je heen. Als je 20 minuten in de natuur bent is je bloeddruk lager en je stemming beter. Zelfs met stadsparken werkt het.

Tip: Pauzes leiden tot doorbraken 

Een Eurekamoment voelt alsof je overdonderd wordt met een geniaal inzicht. Dit soort momenten ontstaan vaak als je gedachten niet bezig zijn met het probleem. Om tot veel nieuwe ideeën te komen werkt het om een totaal iets anders te gaan doen. De gedachte is dat je gedachten vaak vastlopen op een probleem.

En natuurlijk:

Wat voor werk je ook doet, verlaat in jouw pauze je werkplek. Eet niet achter je bureau of werkbank.

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.