Stimuleer goed gebruik van zit-sta bureaus

Het feit dat uw organisatie zit-sta bureaus heeft, betekent niet vanzelfsprekend dat uw medewerkers er ook gebruik van maken. De kans is zelfs groot dat wanneer het aanvankelijke enthousiasme na een maand voorbij is, vrijwel iedereen weer als vanouds blijft zitten. Investeer daarom niet alleen in de aanschaf van deze bureaus, maar stimuleer ook het juiste gebruik hiervan.

Aanschaffen alleen is vaak niet voldoende

Medewerkers moeten eerst de behoefte voelen om vaker in beweging te komen en het langdurig zitten te onderbreken. Bij sommigen is deze behoefte al aanwezig en bij anderen kan deze ontstaan door bewustwordingscampagnes en veranderen van de ‘zit’cultuur.

Wanneer de behoefte er eenmaal is wil je dat als werkgever natuurlijk graag belonen. Zit-sta bureaus komen tegemoet aan de beweegbehoefte van medewerkers. Met onze tips vergroot u de kans dat medewerkers het maximale effect uit hun zit-sta bureaus halen.

Maak medewerkers bewust van het belang van bewegen

Om vitaal en gezond te blijven is het belangrijk dat medewerkers voldoende bewegen. Beseffen jullie medewerkers dat ook voldoende? . Wanneer de intrinsieke motivatie om meer te bewegen ontstaat, groeit ook de behoefte aan mogelijkheden. Zit-sta bureaus zijn prima hulpmiddelen om dit gezonde gedrag te ondersteunen en zijn gemakkelijk in te passen in het vitaliteitsbeleid.

Leer medewerkers om goed te zitten en goed te staan

Net als voor langdurig zitten geldt voor een groot aantal mensen dat lang stil staan geen pretje is, ook niet achter hun bureau. Na 5 minuten hangen op hun linkerbeen, hebben ze nog 5 minuten over voor hun rechterbeen en dan willen ze snel weer gaan zitten. Het staan wordt zo een negatieve ervaring en de motivatie om te staan neemt af.

Als u nieuwe stoelen plaatst hoort daar een zit-instructie bij. Dus wanneer u zit-sta bureaus plaatst hoort daar een sta-instructie bij. Over de juiste hoogte en de duur van het staan en de frequentie ervan. En natuurlijk over het staan zelf: welke houding zorgt voor een positieve ervaring en laat de motivatie toenemen?

Goed voorbeeld doet volgen

Omdat staand werken voor de meeste medewerkers nog geen automatisme is. We zijn geconcentreerd aan het werk en pas aan het einde van de dag denken we, ‘Oh ja, ik wilde vandaag wat vaker gaan staan aan mijn bureau’.

Het koppelen van bepaalde werkzaamheden aan het staand werken, herinneringssoftware, of een simpel wekkertje kan helpen. Uiteraard werkt het ook wanneer je jouw collega’s of jouw leidinggevende staand ziet werken. Niet alleen als reminder, maar zeker ook als goed voorbeeld om te volgen.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op en wij helpen jullie medewerkers graag.

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.