Valkuilen van weer samen aan het werk – prikkelverwerking

Herken jij de signalen van overprikkeling, wanneer jij, na al het thuiswerken, terugkeert op jouw werkplek? Het is fijn elkaar weer te zien en te spreken, want wij mensen blijven toch sociale wezens. Maar je bent moe en snel geïrriteerd na je eerste volledige werkdagen op jouw werkplek. Jij als HR-professional kunt jouw collega’s met deze tips hierbij ondersteunen.

Pas op voor overprikkeling
Hoe fijn we het ook vinden om weer onder de mensen te zijn, het kan best overweldigend zijn om weer fysiek in een groep te functioneren. Je krijgt namelijk veel meer prikkels vanuit je omgeving te verwerken: geluiden op het werk, ander licht, collega’s die je tijdens je werk storen, bellende collega’s, noem maar op. We zullen er langzaam weer aan moeten wennen.

Herken de signalen van overprikkeling
Overprikkeling gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust en het overlopen van emoties.
Door aandacht voor dit onderwerp te hebben, bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg of bijeenkomst, neem je jouw collega’s mee om dit proces te herkennen. Ook laat je zien dat het wennen aan de hoeveelheid prikkels een heel normaal proces is. Voor de medewerkers die last hebben van de overprikkeling is het waardevol dat dit herkent en erkent wordt zodat dit niet leidt tot onnodig ziekteverzuim.

1. Voorkom dat je overprikkelt raakt

Als je weet of merkt dat je snel overprikkeld raakt, bedenk dan van welke prikkels je last hebt. Zoek deze prikkels met mate op of zoek naar mogelijkheden om er minder last van te hebben. Vermijd de prikkels niet, maar geef jezelf rustig de tijd om hieraan te wennen.

Als visuele prikkels bijvoorbeeld snel te veel zijn, kies dan strategisch de plek waar je gaat zitten en ga niet bij het raam zitten. En als je je niet goed kunt concentreren, zorg dan dat je een geluidsarme ruimte opzoekt. Na een tijdje kun je het aantal prikkels in kleine stapjes opbouwen. Accepteer dat het tijd kost om je weer comfortabel op je werkplek te voelen en wees je er bewust van dat deze ‘nieuwe’ prikkels extra energie kosten.

2. Maak gebruik van Microbreaks
Zorg voor regelmatige momentjes van herstel. Een kleine microbreak kan al zorgen voor een kort moment van herstel. Sluit je ogen, zet een koptelefoon op met muziek waar je rustig van wordt of misschien een noise canceling koptelefoon om even niks te horen. Maar ook het even onderbreken van het zitten door op te staan en uit te rekken is een fijne microbreak. Of juist even zitten wanneer jij staand werk hebt.

Maak ook optimaal gebruik van jouw pauze. Werk ook niet door zodat je misschien eerder naar huis kan, maar zorg ervoor dat je in jouw pauze even je hoofd leegmaakt, zodat je weer maximaal bent opgeladen voor je volgende taak.

Tips tijdens jouw pauze

3. Blijf in bewegeing
Bewegen is gezond, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wanneer er veel prikkels zijn, is het niet eenvoudig om je hoofd leeg te maken. Er zit geen aan/uit knopje aan je hoofd en gedachten. Toch is het belangrijk rust te krijgen in je hoofd en lijf. Want een ontspannen lichaam en geest is goed voor je weerstand. Je bent dan beter opgewassen tegen stressvolle situaties en gedachten en je ziet weer mogelijkheden.

Bewegen is gezond voor je hersenen. Wandelen is een goede en gemakkelijke vorm van bewegen waar vele voordelen aan vast zitten, zowel op mentaal als fysiek vlak. Wanneer je last hebt van overprikkeling ziet de ideale wandeling om je hoofd leeg te maken er zo uit:

• Geen muziek in je oren
• Niet praten met je mede-wandelaars
• Wandel in een rustige omgeving
•  Geniet van de prikkelarme omgeving

Probeer het eens uit!

Professionals die hulp kunnen bieden
Als medewerkers geneigd zijn om maar door te gaan en steeds over hun eigen grenzen te gaan, adviseer dan langer thuis te werken en het opbouwen van het werk op locatie even uit te stellen.

En als er op het werk of thuis sprake is van een verstoorde prikkelverwerking dan is doorverwijzing naar een huisarts, ergotherapeut of stress- en burnoutspecialist een verstandige keuze.

Wij helpen je graag!
Wil je een keertje sparren, wil je weten wat wij voor jullie medewerkers kunnen betekenen, heb je behoefte aan advies of maat of wil je met iemand persoonlijk van gedachten wisselen of vragen stellen? Dat kan, kijk dan bij ons aanbod op de website of neem dan contact op 085 – 222 41 38 of mail naar info@perex.nl

Perex

Voor Gezonder Werken

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie en mogelijke interventies? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op, we helpen je graag.

GezonderWerkenmail

Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.