5 Signalen van een burn-out
Veel mensen kennen wel symptomen van burn-out zoals slecht slapen, vermoeidheid en een korter lontje hebben. Andere waarschuwingssignalen zijn veel minder bekend. Medewerkers die tegen een burn-out aanzaten vertellen wat zij merkten en geven tips wat zij eraan nu doen als ze deze waarschuwingssignalen opmerken.
1. Achteloze fouten maken
“Ik merkte dat ik van die rare fouten begon te maken zoals mijn auto dichtgooien terwijl de sleutel nog in het contact zat, mijn laptop vergeten bij een afspraak of de datum van de familiebijeenkomst in het verkeerde weekend noteren. Als ik dit nu opmerk vraag ik mezelf onmiddellijk af op ik nog wel genoeg tijd voor mezelf neem, of dat ik wat minder afspraken moet plannen.”
2. Je zelfvertrouwen in het werk verliezen
“Ik kreeg steeds meer het gevoel dat alles fout ging in het werk. Een gevoel van de grip verliezen en besluitelozer worden. Ik dacht dat ik niet meer kon leidinggeven terwijl ik al jaren aan dertig man leiding geef. Wat uiteraard niet klopte, ik was gewoon aan het opbranden.”
3. Wazig zien
“Ik merkte dat ik plotseling steeds slechter ging zien.” Veel mensen met een burn-out herkennen dit. De stresshormonen adrenaline en cortisol hebben invloed op je spierspanning en je oogspier vormt hier geen uitzondering op. Waardoor je dus wazig gaat zien.
4. Je niet meer kunnen concenteren
“Ik maakte steeds meer lijstjes en op een bepaald moment zelfs lijstjes van lijstjes. Ik raakte het overzicht kwijt, kon niet meer op namen komen. Mijn collega’s zeiden soms dat ik iets al eerder had gezegd, terwijl ik me daar niet van kon herinneren. Ik heb besloten om weer op tijd naar huis te rijden en ‘s avonds vaker een blokje om te lopen in plaats van weer achter de laptop te kruipen.”
5. Overal pijn krijgen
“Ik werkte te lang en te hard. En merkte dat ik steeds meer ‘pijntjes’ begon te krijgen. Eerst in mijn nek en schouders, toen in mijn rug. Ik ging naar de fysiotherapeut en die vroeg of ik het de laatste tijd druk had gehad? Het kwam van de stress, zei hij. En toen kreeg ik ook een hoofdpijn die steeds vaker terugkwam. Ik begon toen met pauzes nemen en ging lunchwandelen in plaats van achter mijn bureau te eten.”
Hulp bij stressklachten
Als je stressklachten ervaart, neem deze dan serieus. Blijf er niet mee lopen, maar neem even wat gas terug, totdat je weer in balans bent. Lukt dit niet of niet voldoende, zoek dan professionele hulp.
Wij helpen je graag!
Als jij of jouw medewerker vastloopt, dreigt vast te lopen of ziek thuis zit met stress gerelateerde klachten (gestrest, overspannen of burn-out), dan kan individuele begeleiding het traject van re-integratie, outplacement of loopbaanbegeleiding helpen versnellen. Lees meer
Wil je een keertje sparren, wil je weten wat wij voor jullie medewerkers kunnen betekenen, heb je behoefte aan advies of maat of wil je met iemand persoonlijk van gedachten wisselen of vragen stellen? Dat kan, kijk dan bij ons aanbod of neem dan contact met ons op.
Perex
Voor Gezonder Werken
GezonderWerkenmail
Was deze blog interessant voor je? Meld je dan aan voor de GezonderWerkenmail en ontvang 6x per jaar gratis praktische tips en inspiratie over Gezonder Werken op de werkvloer.